دستگاهی است که سیگنال صوتی را که به صورت الکترونیکی روی CD یا DVD ضبط شده است، به صدای واقعی تبدیل میکند و ما میتوانیم آن را بشنویم.
صدا چگونه تولید میشود؟
اساس کار بدین صورت است که وقتی صدا تولید میشود که جسمی بتواند در هوا لرزش ایجاد کند. فرض کنید به یک زنگوله ضربه ای زده اید. این ضربه باعث میشود ملکولهای هوای اطراف با فرکانس خاصی شروع به لرزش کند. ملکولهای هوا ذرات کناری خود را میلرزانند تا اینکه این لرزش به پرده گوش ما برسد سپس مغز انسان این لرزش را به صدا تفسیر میکند و ما میتوانیم آن را بشنویم.
میکروفن چگونه کار میکند؟
وقتی شخصی با میکروفن صحبت میکند، پرده دیافراگم میکروفن بوسیله امواج صوتی شروع به لرزش میکند سپس امواج صوتی به سیگنالهای الکتریکی ترجمه میشود و در ادامه سیگنالهای الکتریکی به سیگنالهای دیجیتالی تبدیل میشوند و روی CD یا DVD ذخیره میشوند.
اسپیکر چگونه کار میکند؟
اطلاعات از روی CD یا DVD خوانده میشوند سپس سیگنالهای دیجیتال در IC Sound در مادربورد تبدیل به سیگنالهای الکتریکی میشوند و در اسپیکر بوسیله مدار تقویت صدا (آمپلی فایر) به بلندگوهای میرسند سپس پرده بلندگوها (Cone) شروع به لرزش میکند و سیگنالهای الکتریکی تبدیل به سیگنالهای صوتی میشوند و به گوش انسان میرسند.
نکته
در سیگنالهای صوتی دو مورد اهمیت دارد.
فرکانس امواج صوتی
دامنه امواج صوتی
پرده یا دیافراگم بلندگو ها (Cone) چگونه کار میکند؟
پرده Cone از کاغذ یا پلاستیک یا فلز ساخته میشود که بصورت مخروطی قرار گرفته است. راس مخروط به یک میله فلزی متصل است و لبه بیرونی مخروط به حلقه Suspension متصل میشود.
میله فلزی
حلقه Suspension
روش کار بدین صورت است که به سیم پیچ دور میله فلزی ولتاژی اعمال میشود. در اثر عبور جریان الکتریکی از سیم پیچ در اطراف سیم پیچ میدان مغناطیسی ایجاد میشود. اگر قطبهای مثبت و منفی دو سر سیم پیچ مرتبا تغییر کنند در نتیجه جهت میدان مغناطیسی اطراف میله فلزی نیز تغییر میکند. فرض کنید قطب شمال آهنربای حلقوی به سمت سیم پیچ باشد. حال اگر به دو سر سیم پیچ ولتاژ اعمال کنیم و در اثر آن قطب جنوب سیم پیچ روبروی قطب شمال آهنربا قرار میگیرد در نتیجه سیم پیچ و میله فلزی به طرف آهنربای حلقوی جذب میشوند، حال اگر قطبهای مثبت و منفی دو سر سیم پیچ عوض شوند در نتیجه قطب شمال سیم پیچ و قطب شمال آهنربای حلقوی روبروی هم قرار میگیرند در نتیجه سیم پیچ و میله فلزی از آهنربا دور میشوند. از آنجایی که پرده Cone به میله فلزی متصل است در نتیجه دیافراگم شروع به بالا و پایین رفتن میکند و باعث ایجاد ارتعاش و حرکت ذرات هوای اطراف آن میشود در نتیجه سیگنال صوتی تولید میشود و این سیگنال صوتی به گوش انسان میرسد.
نکته
سه اصل زیر را در نظر بگیرید.
هر دو تا از اصلهای بالا باعث ایجاد اصل سوم میشود و این اساس ساخت ژنراتورها و توربینها و اسپیکرها و میکروفنها و بسیاری دیگر از قطعات میباشد. در اسپیکر با استفاده از اصل جریان الکتریکی درون سیم پیچ حول میله فلزی و اصل آهنربای مغناطیسی توانستیم به اصل سوم یعنی حرکت میله و سیم پیچ برسیم که حرکت میله باعث لرزش دیافراگم شد. در میکروفن هم همین اصول کاربرد دارند ولی سیستم آن برعکس اسپیکر میباشد. در میکروفن ابتدا امواج صوتی به دیافراگم میرسند و باعث حرکت دیافراگم میشوند سپس دیافراگم کویل یا سیم پیچ و میله متصل بدان را به حرکت در میآورید (اصل حرکت در میدان مغناطیسی) و با داشتن یک آهنربای مغناطیسی (اصل آهنربای مغناطیسی) میتوانیم در دو سر خروجی سیم پیچ جریان الکتریکی القایی (اصل جریان الکتریکی درون سیم پیچ) داشته باشیم سپس این سیگنال الکتریکی تبدیل به سیگنال دیجیتال میشود.
نکته
برای درک کارکرد اسپیکر و میکروفن ویدویویهای 1 و 2 را دانلود کنید.
مدار اسپیکر
به شکل زیر توجه کنید.
مدار اسپیکر از قسمتهای زیر تشکیل شده است.
فیوز
در ابتدا برق 220 ولت شهری وارد فیوز میشود و در صورتی که مقدار آمپراژ ورودی به فیوز کمتر از آمپر فیوز باشد در نتیجه ولتاژ از فیوز رد میشود. اگر اتصال کوتاهی در مدار رخ دهد در نتیجه فیوز اجازه عبور جریان زیاد را نخواهد داد.
ترانس
از ترانس کاهنده برای کاهش ولتاژ 220 ولت AC شهری به ولتاژ 12 ولت AC استفاده میشود.
به شکل زیر توجه کنید.
همانطور که مشاهده میکنید در قسمت ورودی برق 220 ولت وارد ترانس میشود و سپس برق 12 ولت AC با دو سیم آبی و یک سیم مشکی (G) وارد مدار ولتاژ اسپیکر میشود. دقت کنید یکی از سیمهای آبی برق 12+ ولت و سیم آبی دیگر دارای برق 12- ولت میباشد.
مدار ولتاژ اسپیکر
به شکل زیر توجه کنید.
مدار ولتاژ اسپیکر برق 12 ولت AC گرفته شده از سیم پیچ خروجی ترانس را به برق 12 ولت DC تبدیل میکند. ابتدا برق 12 ولت AC وارد پل دیود میشود و کاملا یکسو میشود سپس ولتاژ توسط خارنهای بزرگ صاف و DC می شود.
مدار تقویت صدا
مدار تقویت کننده صدا بصورت زیر طراحی میشود.
ورودی سیگنال الکتریکی
بلندگو
به شکل زیر توجه کنید.
ورودی سیگنال الکتریکی
IC Pre AMP
خازن
ایرادات اسپیکر
به شکل زیر توجه کنید.
پتانسیومتر یک مقاومت 3 پایه با یک اتصال یا دکمه متحرک قابل تنظیم برای تقسیم ولتاژ میباشد. نقاطی که با رنگ قرمز مشخص شده اند سوراخ هایی هستند که از طریق آنها میتوان پتانسومتر را تمیز کرد.
در اسپیکرهای دیجیتال با کم و زیاد کردن ولوم، صدای تق تق به گوش میرسد.
اگر به دنبال انتخاب معلم خصوصی حرفه ای یا دوره های آموزشی در آموزشگاه های معتبر هستید؛ با ثبت اطلاعات خود در فرم درخواست معلم خصوصی یا رزرو آموزشگاه می توانید هر چه سریعتر به کمک بلدیاب کلاس خصوصی یا گروهی مناسب خود را بیابید. (مشاهده فرم درخواست)
اگر برای برگزاری کلاس های خصوصی, نیمه خصوصی یا گروهی خود نیاز به فضای آموزشی دارید، سایت بلدیاب امکانی برای شما فراهم کرده تا بتوانید با توجه به شرایط تدریس تان، اقدام به اجاره فضای آموزشی مناسب خود نمایید. (مشاهده مکان های آموزشی)
سایت بلدیاب با معرفی و تبلیغ دوره های آموزشی مدرسین خصوصی و آموزشگاهای کل کشور فضایی را فراهم نموده تا کاربرانی که نیاز به دوره های آموزشی مختلف دارند با یک جست و جوی ساده در بلدیاب بتوانند مدرس یا آموزشگاه مناسب خود را بیابند و اطلاعات تماس آنها را مشاهده کنند. (درخواست دوره های آموزشی)
مدرسین خصوصی و آموزشگاه داران محترم می توانند برای تبلیغ دوره های آموزشی خود و جذب شاگرد برای کلاس های خصوصی و گروهی ، در هر زمینه ای (درسی، فنی، هنری، ورزشی، مالی ، حسابداری، کسب و کار و ... ) در سایت بلدیاب ثبت نام کنند و از خدمات آن استفاده نمایند. (ثبت نام و همکاری)
اگر مدرس خصوصی هستید یا آموزشگاه دارید بهتر است قبل از ثبت دوره های آموزشی خود از راهنمای بلدیاب استفاده کنید تا در معرفی دوره های خود و جذب شاگرد یا هنرجو موفق تر عمل کنید. (مشاهده راهنمای بلدیاب)
" اگر به دنبال دورههای آموزشی در هر زمینه ای به صورت خصوصی یا نیمه خصوصی هستید، یا میخواهید از دورههای برگزار شده توسط آموزشگاههای استان خود باخبر شوید، در وب سایت بلدیاب میتوانید اساتید و آموزشگاههای که دوره شما را برگزار میکنند را پیدا کنید، در صورت نیاز با آنها تماس بگیرید و به صورت حضوری با آنها کلاس برگزار کنید. "
شما هم می توانید نظر خود را درباره سایت بلدیاب ثبت کنید.